Gullegem

Posted on:
Gullegem
type: werken
programma: nieuwbouw kantoren & loods
fase: opgeleverd

De opdracht bestond uit het bouwen van een grote loods met aanpalende kantoren. Door een grondige analyse van het bouwprogramma ontstond een doordachte schikking en een functioneel gebruik van de verschillende ruimtes. Zo dient de inkomzone op het gelijkvloers ook als expositieruimte en geeft een gescheiden toegang tot de twee verschillende delen van de kantoren : het gelijkvloers voor de arbeiders en de eerste verdieping voor de bedienden. De burelen van de werfleiders op het gelijkvloers, staan in directe verbinding met de loods en de refter en kleedkamers voor de arbeiders. Het centrale zwarte volume, bereikbaar vanuit de inkomhal, is letterlijk en figuurlijk de spil van het gebouw. Hier kronkelt de trap zich rond de lift en bevinden zich alle logistieke ruimtes ( toiletten, bergingen, keuken ). Op de eerste verdieping bevinden zich aan gevelzijde de verschillende burelen. Deze zijn van elkaar afgescheiden met middelhoge kasten met hierboven glas. Zo wordt rechtstaand de indruk van een landschapskantoor gegeven, maar in zittende positie worden de werkplekken privatief ervaren. De plaatsing vergaderzalen, vormgegeven als gesloten boxen, creëert looppaden, ruimte voor een informele vergaderzone, koffie- en kopiehoeken. De gevel wordt gekenmerkt door de lange S-vorm in architectonisch beton, een eyecatcher die de beroepsactiviteit van de bouwheer in de verf zet. Ook de loods wordt in architectonisch beton uitgevoerd, alsook het brede, uitnodigende inkompad.

Emelgem

Posted on:
Emelgem
type: wonen
programma: verblijfplaats schildpadden
fase: opgeleverd

Op een plek in een privétuin waar vroeger volières stonden, wordt een nieuwe tuinberging ingeplant. Het gebouwtje heeft een kroonlijsthoogte van 3m en is 10 op 8,1 meter groot en wordt voorzien van een plat dak. Het doet dienst als verblijfplaats van tropische schildpadden, waardoor er ventilatiesysteem D en vloerverwarming gekoppeld aan een warmtepomp werd voorzien. De gevel wordt bekleed met antracietkleurige panelen, in correspondentie met het aluminium buitenschrijnwerk. Er wordt een luifel voorzien, bestaande uit pannenlatten die kleurloos worden gedrenkt en vastgemaakt worden op een lattenwerk die vooraf geschilderd wordt in een gelijkaardig kleur als de gevels.

Kortrijk

Posted on:

Marke

Posted on:
Marke
type: werken
programma: verbouwing kinderdagverblijf
fase: opgeleverd

Door een doordachte organisatie van de verschillende functies zijn we erin geslaagd zo weinig mogelijk aanpassingen te doen aan de dragende structuur en zo toch nog te voldoen aan de verplichte minimale netto-oppervlakte per kind in het kinderdagverblijf.
De crèche bestaat uit twee bouwlagen die vrijwel identiek zijn vormgegeven. Er werd een verschil gemaakt door kleurgebruik.
De uitnodigende inkom biedt direct bij het binnenkomen plaats aan maxi-cosi’s, jasjes, tasjes en schoentjes. In de inkom hebben ouders toegang tot het persoonlijke bakje van hun kind. Dit kunnen ze zelf bij het toekomen vullen. Die bakjes kunnen langs de andere kant bij de verzorgingstafel gemakkelijk uitgenomen worden en gebruikt worden bij de verzorging.
‘Het huisje’ is de vorm die telkens terugkeert in het ontwerp. Dit is een vertrouwde en simpele vorm waarbij kinderen zichzelf geborgen kunnen voelen. Door het gebruik van een huisjesvormige opening in de inkom worden kinderen direct bij het binnenkomen al in hun eigen speelwereld gezogen.
Die vorm komt meermaals terug in de leefruimte. Deze leefruimte bestaat enerzijds uit een lange kastenwand, die tot op een hoogte van 100cm dienst doet als een meer geborgen speelruimte. Anderzijds zijn er 3 huisjes op wieltjes aanwezig die verschillende functies herbergen. Deze zijn gemakkelijk verplaatsbaar en kunnen zo telkens dienst doen al onderdeel van een ander ‘hoekje’ (leeshoekje, knutselhoekje, keukenhoekje).